Ticari Sözleşmelerde İçerik ve Şekil
- written by Dayslegal
- Jun 22, 2024
- 3 min read
Dayslegal Hukuk Bürosu olarak, İstanbul'da sözleşme hukuku ve şirketler hukuku alanında geniş bir yelpazede hizmet sunuyoruz. İstanbul sözleşme hukuku avukatı olarak, ticari sözleşmeler, joint venture sözleşmesi, factoring sözleşmesi, evlilik sözleşmesi, satım sözleşmesi, kira sözleşmesi, arsa payı karşılığı kat yapımı sözleşmesi, devre mülk sözleşmesi, şirket sözleşmesi, bağışlama sözleşmesi, ariyet sözleşmesi, hisse devir sözleşmesi ve kefalet sözleşmesi gibi her türlü sözleşmenin hazırlanması, incelenmesi ve müzakeresi konusunda uzman ekibimizle yanınızdayız.
Sözleşmelerin İçeriğinde Neler Olmalıdır?
Tarih
Tarafların hak ve yükümlülükleri
Taraflar arasında bir ihtilaf çıktığında, taraflar yükümlülüklerini yerine getirmediklerinde neler olacağı.
Fesih şartları
Sözleşmenin süresi ve bitiş tarihi
Sözleşmeyi imzalayan tarafların kimlikleri, imza sirküleri.
Sözleşmenin amacı
Sözleşmenin hukuki niteliği
Sözleşmelerin Şekli
Kanunen şekle tabi tutulmadıkça, sözleşmelerde şekil serbestisi vardır. Taraflar isterlerse kanunla öngörülmeyen bir sözleşme tipi yaratabilir veya kanunla öngörülen sözleşme tipine yeni unsurlar ekleyerek farklı bir sözleşme oluşturabilirler. Kanunen şekle tabi tutulan sözleşmelerin şekle uyularak yapılmaması durumlarında sözleşme TBK uyarınca kesin hükümsüzdür.
Sözleşmelerin Geçerlilik Şartları
Bir sözleşmenin geçerli olması için tarafların sözleşmeyi özgür iradeleriyle ve bilinçli olarak yapmış olmaları gereklidir. Sözleşmenin kurulabilmesi için sözleşmenin taraflarından birinin yönelttiği sözleşme yapma teklifinin diğer tarafın kabul etmesi gerekir. Bu sebeple sözleşmelerin kapanışına “Okudum, anladım ve kabul ederek işbu Sözleşmeyi imzaladığımı beyan ederim.” eklenir. Taraflardan birinin zorlanması, korkutulması ya da aldatılması yoluyla yapılan sözleşmeler geçersizdir. Yasalara göre on sekiz yaşından küçükler, akıl hastaları sözleşme yapamaz. Konusu yasalara veya ahlaka aykırı sözleşmeler geçersiz kabul edilir.
Bunun yanı sıra bir sözleşmenin geçerli olabilmesi için, sözleşmenin taraflarının irade beyanlarının karşılıklı ve birbiriyle uyum içinde olması gerekir. Örneğin herhangi bir malı satın alırken yapılan iş, sözlü bir sözleşmedir. Alıcı mala karşılık bir fiyat önerir ve satıcı bu öneriyi kabul ederse parayı alıp malı teslim eder. Bu durumda sözleşme yapılmış ve sözleşme koşulları yerine getirilmiştir.

Sözleşmelerde Şekil Serbestisi İlkesi
Sözleşme özgürlüğü ilkesi kanunun konu seçme kıstası yönünden sınırlandırılmıştır. Borçlar Kanunu uyarınca taraflar toplumun ahlak düzeyine, kişi haklarına, emredici hukuk kurallarına aykırı konular içeren sözleşmeler akdedemezler. Örneğin, taşınmaz malların satış sözleşmesinin resmi biçimde yapılması zorunludur. Sözleşmenin yazılı biçimde yapılması anlaşmazlık durumunda kanıtlamayı kolaylaştırmak için de yararlıdır.
Kanun şekli, eğer geçerlilik şartı olarak öngörmüşse, o sözleşmenin mutlaka kanunda aranan şartlara uygun yapılması ve borç yükü altına girenlerce imzalanması gerekir. Aksi halde, ortada geçerli bir sözleşmenin varlığından söz edilemez.
Hangi Sözleşmelerde Damga Vergisi Ödenir?
Damga vergisi nedir? Damga vergisi, kişiler ve kişiler ile kurumlar arasındaki sözleşmelerin geçerliliğini kanıtlayan kağıtlardan alınan vergi türüdür. Kira sözleşmesi, abonelik sözleşmesi, kefalet sözleşmesi, tahkim sözleşmesi, gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi, kat karşılığı inşaat sözleşmesi, mesafeli satış sözleşmesi gibi sözleşmelerin resmi kuruma ibraz edilmesi durumunda mutlaka damga vergisi ödenmelidir.
Sözleşmelerin Feshi
Sözleşmelerde fesih koşulları tarafların istek ve ihtiyaçlarına, ticari alan rizikolarına göre avukat tarafından spesifik koşullara bağlanır. Türk Borçlar Kanunu 435. madde hükmüne göre; Taraflardan her biri, haklı sebeplerle sözleşmeyi derhâl feshedebilir. Sözleşmeyi fesheden taraf, fesih sebebini yazılı olarak bildirmek zorundadır.
Sözleşmeyi fesheden taraftan, dürüstlük kurallarına göre hizmet ilişkisini sürdürmesi
beklenemeyen bütün durum ve koşullar, haklı sebep sayılır
İstanbul şirketler hukuku avukatı olarak, şirket kuruluşu, birleşme ve devralma, şirket birleşmesi, uluslararası dağıtım sözleşmeleri, franchise sözleşmeleri, acenta sözleşmeleri, inşaat sözleşmeleri, kredi sözleşmeleri, lisans sözleşmeleri, iş sözleşmeleri, yönetim, danışmanlık ve hizmet sözleşmeleri, ortaklık sözleşmeleri, mal alımı sözleşmeleri, ortak işbirliği sözleşmeleri ve daha birçok alanda kurumsal hukuki danışmanlık hizmetleri sunmaktayız. Dayslegal, şirket avukatı olarak, hukuki süreçlerinizi güvence altına alarak, işinizi büyütmenize ve yönetmenize yardımcı olur.
Ücretsiz ilk danışmanlık için bizimle iletişime geçin.
E-Posta: info@dayslegal.com
Whatsapp: +90 5321513355